Word
Rijlesgever

In afwachting van de nieuwe wetgeving omtrent rijscholen worden voorlopig door mij geen info momenten meer gegeven.

Contact

Rijinstructeur.info: Volg een opleiding

Volg een opleiding

Om te slagen voor de examens is kennis vereist van het verkeersreglement, politiewet en mechanica. Deze kennis gaat veel dieper dan het examen om een rijbewijs te behalen. Men moet de wetteksten instuderen op een gedetailleerd niveau en de stof zodanig beheersen dat men de inhoud aan anderen kan overbrengen. Alle info is terug te vinden in publieke koninklijke besluiten en wetteksten dus zelfstudie is wel degelijk mogelijk. Maar je maakt het jezelf niet gemakkelijk.

Het verkeersreglement en politiewet zijn wetteksten. Dit wil zeggen dat ze in eerste instantie juridisch bruikbaar moeten zijn. De oorspronkelijke teksten dateren ook uit het jaar 1975 en 1968. Je krijgt dus teksten van juridische aard met een gedateerd taalgebruik. Een beetje hulp om daar wegwijs in te raken en een link te kunnen leggen naar dagelijks gebruik is geen luxe.

 

Als rijinstructeur ga je les geven. Je wordt dus leraar/lerares. Wie vroeger al eens les heeft gegeven zal die ervaring goed kunnen gebruiken. Maar wie nog nooit les heeft gegeven zal merken dat je dat niet zomaar van de ene dag op de andere kunt gaan doen. Vraag dat maar eens aan iemand in het onderwijs. Tijdens je stage  ga je eerst je stagemeester volgen, eventueel ook andere instructeurs. Dan begin je stap voor stap zelf les te geven onder toezicht en begeleiding van je stagemeester. Om dan uiteindelijk zelfstandig les te gaan geven.

Hoe lang je erover doet om zelfstandig les te kunnen beginnen geven hangt van een aantal factoren af. Je vroegere ervaring, je natuurlijk talent voor lesgeven, je aanpassingsvermogen, etc... Ook hier is een opleiding, laat ons zeggen introductie, van het begrip "lesgeven" geen luxe. Het creëert een basis en context van waaruit je begint. Het zorgt ervoor dat je je stage veel efficiënter kan doorlopen.

 

Tweemaal per jaar, startend in september en januari, organiseer ik in samenwerking met Rijschool AH te Gent een opleiding voor lesgevers theorie ( Brevet 3 ), autorijinstructeurs ( Brevet 2 ) en motorlesgevers ( Brevet 4 ). Mijn aanpak hierbij is een totaalbegeleiding van start tot de modelles. Je krijgt klassikaal minimaal 90 / 120 uur les, naargelang de behoefte plannen we ook herhalingslessen en proefexamens. Wanneer je slaagt voor het schriftelijk en mondeling examen mag je bij iedere erkende rijschool je stage doen. Wanneer je kan beginnen met de stage hangt wel af van de beschikbaarheid op dat moment van een geschikte stagemeester. Tijdens je stage houden we contact en kan je blijven rekenen op mijn steun tot een proef-modelles toe. Pas wanneer je het brevet in handen hebt ben je van mij verlost ;-)

Â