Word
Rijlesgever

In afwachting van de nieuwe wetgeving omtrent rijscholen worden voorlopig door mij geen info momenten meer gegeven.

Contact

Rijinstructeur.info: Rijinstructeur motor

motorfiets

Als motorlesgever met Brevet 4 leer je mensen motorrijden (inclusief bromfietsen). Je leert je leerlingen niet alleen hoe een motor te besturen maar ook bewust te zijn van de kwetsbaarheid als motorrijder en hoe daarmee om te gaan door een veilige en defensieve houding aan te nemen.

Meestal geef je een volledige opleiding van nul tot zelfstandig rijden. Hiertoe behoort ook de voorbereiding voor deelname aan het praktijkexamen, zowel de manouvers inoefenen als de leerling voorbereiden voor het examen op de openbare weg.

Uitdagend want iedere leerling is anders, aan jou om er een veilige bestuurder van te maken.

 

Profiel van een motorlesgever.

Net als bij ieder ander beroep moet je voldoen aan een zeker profiel. Wie is een goede motorlesgever ? Welke eigenschappen bezit een motorlesgever ?

Bij het geven van motorrijlessen krijg je te maken met mensen met diverse achtergronden uit alle lagen van de maatschappij. En met zeer uiteenlopende leeftijdsgroepen, van 16 jarigen voor de brommer tot 50-jarigen (mid-life crisis ;-) ) . Motorrijlessen geven heeft natuurlijk met de moto te maken maar die is altijd hetzelfde. De persoon aan wie je les geeft, die is iedere keer anders en dat is waar je in eerste instantie moet kunnen mee omgaan.

Empathie. Een rijschoollesgever kan zich verplaatsen in de schoenen van zijn leerling. Hij toont begrip voor de nervositeit die de situatie van een rijles meebrengt en geeft de leerling de ruimte zichzelf te zijn.

Aanpassingsvermogen. Een rijschoollesgever kan zich aanpassen aan de vaardigheden, talenten en vooral behoeften van iedere individuele leerling.

Tact. Een rijschoollesgever reageert gepast en beleefd op de eventuele tekortkomingen van een leerling, en geeft opbouwende kritiek.

Zelfbeheersing. Een rijschoollesgever reageert gepast op fouten van leerlingen en van andere weggebruikers. Hij blijft objectief en laat zich niet meeslepen door de situatie.

Naast de omgang met de leerling moet je een professionele houding en werkethiek kunnen aannemen. Zowel naar de leerling als naar de werkgever alsook de andere weggebruikers.

Verantwoordelijkheidsbesef. Niet alleen tegenover de leerling, maar ook tegenover andere weggebruikers, collega’s en de maatschappij in het algemeen. Een rijschoollesgever heeft een voorbeeldfunctie.

Stressbestendigheid. Een rijschoollesgever houdt steeds het hoofd koel, ook bij grote druk vanuit een leerling of bij examenbegeleidingen.

Stiptheid. Een rijschoollesgever respecteert afspraken en is ook correct in het vervullen van administratieve taken, zoals het invullen van ritbladen, leskaarten, evaluaties...

Goede gezondheid. Een rijschoollesgever is in het bezit van een attest van rijgeschiktheid.

Uithoudingsvermogen. Een rijschoollesgever blijft in alle omstandigheden scherp. Ook op het einde van een lange werkdag is hij nog even alert als bij het begin van de dag.

Herken je jezelf in dit profiel dan is rijinstructeur misschien iets voor jou.

 

Voorwaarden voor toegang

Om rijinstructeur te kunnen worden moet je aan een aantal officiële voorwaarden voldoen:

  • Minstens 3 jaar houder zijn van een rijbewijs categorie A.
  • Een getuigschrift van goed gedrag en zeden model 2 kunnen voorleggen.
  • De laatste 3 jaar geen verval van recht tot sturen hebben gekregen.
  • Geen strafrechtelijke veroordelingen hebben opgelopen (specifiek zie artikel 12)
  • Een attest van rijgeschiktheid groep 2 kunnen voorleggen.
  • Behalen van Brevet 4.

Zie "Voorwaarden" voor meer details over de voorwaarden tot toegang en behoud van toestemming tot lesgeven.

 

Behalen van Brevet 4

Om het Brevet 4 te behalen moet je slagen in examens ingericht door het Ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken. Je kan hiervoor een voorafgaande opleiding volgen. Deze is niet verplicht maar gezien de diepgang die op de examens wordt verwacht wel een absolute aanrader. Met een voorafgaande opleiding bij een erkende opleidingverstrekker kan men ook gebruik maken van een verkorte stageperiode.

Een opleiding bestaat uit 3 modules:

  • Verkeerstheorie, minimaal 60 uur
  • Methodiek en didactiek, minimaal 30 uur
  • Mechanica, minimaal 30 uur

Alles bij elkaar dus minimaal 120 uur klassikaal les. Om een redelijke kans van slagen te hebben moet je hierbij nog een aanzienlijke tijd reserveren om de leerstof in te studeren.

Wel verplicht is het volgen van een 4-daagse praktijkstage.

Dit is een volledige en praktijkgerichte opleiding als motorlesgever. Ze omvat de techniek van het motorrijden en bijhorende veiligheidsaspecten. Behendigheids- en vervolmakingsoefeningen om de bekwaamheid van de deelnemers te vergroten. Ze omvat ook didactische aspecten van het begeleiden van leerlingen op de openbare weg met het bewust maken van leerling-bestuurders van de natuurkrachten die spelen bij het motorrijden. Na de stage heeft men een totaalbeeld hoe men leerling-motorrijders door middel van optimale voertuigbeheersing een systematische opleiding kan geven.

Na een opleiding (of zelfstudie) en de verplichte 4-daagse stage kan worden deelgenomen aan de examens. Deze worden 4 maal per jaar ingericht telkens januari, maart, mei en september.

Schriftelijk en mondeling examen

Het schriftelijk examen is een examen in groep, meestal in Brussel, en bestaat uit 2 onderdelen, verkeerstheorie en mechanica. Om te slagen moet men respectievelijk 60% en 50% behalen. Indien geslaagd volgt een mondeling examen, uiteraard individueel en vaak in een van de examencentra. Hierbij dezelfde 2 onderdelen, verkeerstheorie en mechanica en terug 60% en 50% om te slagen. Bovendien moet men over het geheel minimaal 60% behalen om volledig te slagen.

Merk op dat wanneer men reeds over Brevet 3 beschikt, theorielesgever, men een vrijstelling krijgt voor het examen verkeerstheorie en alleen mechanica moet doen.

Stage

Vervolgens doorloopt men een stage van 300 uur bij een erkende rijschool onder toezicht van een stagemeester. Met een voorafgaande opleiding kan dit worden teruggebracht naar 225 uur. Indien men reeds over een ander brevet beschikt wordt de duur met nog 30% verminderd tot 150 uur.

Tijdens de stage volg je ervaren instructeurs en begin je zelf les te geven. Zodra de stagemeester van oordeel is dat je er klaar voor bent ga je zelfstandig les geven. Tijdens de stageperiode leer je ook over de algemene werking van erkende rijscholen alsook de procedures en het begeleiden tijdens het rijexamen.

Modelles examen

Na de stage volgt een modelles examen. Dit bestaat uit 2 onderdelen, een behendigheidsproef en een modelrijles. Je simuleert hierbij een les op het einde van een opleiding. Een van de juryleden fungeert als leerling. Na de les volgt een mondelinge ondervraging en evaluatie. Geslaagd en je hebt het Brevet 4 behaald.

Gefeliciteerd, je kan nu aan de slag als motorlesgever.

 

Voorwaarden voor uitoefening

Na het behalen van het brevet moet je een instructietoelating krijgen vanuit het Ministerie van Mobiliteit.

De voorwaarden voor toetreding blijven van toepassing tijdens de uitvoering van de functie. Met andere woorden wanneer men niet langer voldoet aan die voorwaarden mag men ook geen les meer geven. Bovendien moet er jaarlijks 12 uur bijscholing worden gevolgd.

 

Mogelijke contract vormen, indicatie verdienste

Lesgeven als rijinstructeur kan men doen als een voltijdse of deeltijdse betrekking in loondienst bij een erkende rijschool. Ook als losse medewerker waarbij men per les wordt vergoed. In sommige situaties kan men ook als zelfstandige lesgeven en factureren aan de rijschool.

Vergoeding is in de meeste gevallen via CAO vallend onder Paritair Comité 200
Bij aanvang voor een voltijdse betrekking ongeveer 1800,- en na 26 jaar ervaring 2400,- bruto per maand.
www.sfonds200.be Loonschaal 1 eerste jaar daarna loonschaal 2, beide Klasse C