Word
Rijlesgever

In afwachting van de nieuwe wetgeving omtrent rijscholen worden voorlopig door mij geen info momenten meer gegeven.

Contact

Rijinstructeur.info: Voorwaarden uitgebreid

Voorwaarden

Algemeen, alle brevetten.

Brevet 2, 4, 5

Brevet 1, 3

 


Geen strafrechtelijke veroordelingen hebben opgelopen.

Artikel 12 - 1.1

niet bij een in kracht van gewijsde gegaan gerechtelijke beslissing veroordeeld zijn:

a) wegens een in Boek II, Titel III, Titel VII, hoofdstuk V en VI, Titel VIII, hoofdstuk 1 en Titel IX, hoofdstuk I en II van het Strafwetboek bepaalde inbreuk;
b) wegens een inbreuk op de artikelen 30, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 37bis, 47, 48 of 49 van de op 16 maart 1968 gecoördineerde wet betreffende de politie op het wegverkeer;
c) wegens een inbreuk op de bepalingen van dit besluit;

a) wegens een in Boek II, Titel III, Titel VII, hoofdstuk V en VI, Titel VIII, hoofdstuk 1 en Titel IX, hoofdstuk I en II van het Strafwetboek bepaalde inbreuk;

Boek II, Titel III

TITEL III. - Misdaden en wanbedrijven tegen de openbare trouw.

Boek II, Titel VII, hoofdstuk V

TITEL VII. - Misdaden en wanbedrijven tegen de orde der familie en tegen de openbare zedelijkheid.
HOOFDSTUK V. - Voyeurisme, aanranding van de eerbaarheid en verkrachting.

Boek II, Titel VII, hoofdstuk VI

TITEL VII. - Misdaden en wanbedrijven tegen de orde der familie en tegen de openbare zedelijkheid.
HOOFDSTUK VI. - Bederf van de jeugd en prostitutie.

Boek II, Titel VIII, hoofdstuk 1

TITEL VIII. - Misdaden en wanbedrijven tegen personen.
HOOFDSTUK I. - Opzettelijk doden, opzettelijk toebrengen van lichamelijk letsel, foltering, onmenselijke behandeling en onterende behandeling.

Boek II, Titel IX, hoofdstuk I

TITEL IX. - Misdaden en wanbedrijven tegen eigendommen.
HOOFDSTUK I. - Diefstal en afpersing.

Boek II, Titel IX, hoofdstuk II

TITEL IX. - Misdaden en wanbedrijven tegen eigendommen.
HOOFDSTUK II. - Bedrog.

b) wegens een inbreuk op de artikelen 30, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 37bis, 47, 48 of 49 van de op 16 maart 1968 gecoördineerde wet betreffende de politie op het wegverkeer;

  • Art. 30          Rijden zonder geldig rijbewijs.
  • Art. 32          Voertuig toevertrouwen aan persoon zonder rijbewijs.
  • Art. 33          Vluchtmisdrijf.
  • Art. 34          Rijden onder invloed van alcohol, met ademanalyse.
  • Art. 35          Rijden onder invloed van alcohol of drugs.
  • Art. 36          Herhaling van een eerdere overtreding binnen de 3 jaar.
  • Art. 37          Voertuig ter beschikking stellen of uitdagen tot rijden onder invloed.
  • Art. 37bis      Rijden onder invloed van drugs.
  • Art. 47          Rijden zonder de voorwaarden voor herstel van recht tot sturen te hebben afgerond.
  • Art. 48          Rijden tijdens verval van recht tot sturen.
  • Art. 49          Voertuig ter beschikking stellen voor persoon met verval van recht tot sturen.

c) wegens een inbreuk op de bepalingen van dit besluit;

Dit verwijst naar het Koninklijk besluit betreffende de voorwaarden voor erkenning van scholen voor het besturen van motorvoertuigen van 11 Mei 2004.

Link naar wegcode.be
Link naar ejustice

 


De laatste 3 jaar geen verval van recht tot sturen hebben gekregen.

Artikel 12 - 1.2

niet vervallen zijn of geweest zijn uit het recht om een motorvoertuig te besturen. Dit verbod is evenwel niet van toepassing bij uitwissing van de veroordeling of bij herstel in eer en rechten, op voorwaarde dat voldaan is aan de onderzoeken die de rechter zou kunnen opgelegd hebben in toepassing van artikel 38 van de op 16 maart 1968 gecoördineerde wet betreffende de politie over het wegverkeer;

De wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer Artikel 38 bepaald waarvoor en wanneer verval van recht tot sturen wordt uitgesproken alsook de voorwaarden voor het herstel.

Een rijinstructeur mag geen verval van sturen hebben gekregen in de 3 jaar voorafgaand het begin van een dienstverband bij een erkende rijschool. Is dit wel het geval zal hij geen toestemming krijgen tot lesgeven.

Indien een rijinstructeur tijdens zijn dienstverband een verval van sturen krijgt is dit een ontbindende voorwaarde in de arbeidsovereenkomst. M.a.w. het dienstverband eindigt onmiddellijk.

 


Houder zijn van het toepasselijk Brevet.

Artikel 12 - 1.3

houder zijn van het vereiste brevet voor de uitoefening van de in artikel 24 bedoelde functie en de in § 2 bedoelde toelating, behalve voor de stagiairs en de instructeurs of directeurs die in België diensten verrichten op basis van de artikelen 6 en 7 van de wet van 12 februari 2008 tot instelling van een nieuw algemeen kader voor de erkenning van EG-beroepskwalificaties. [...]

Men moet houder zijn van het toepasselijke Brevet voor men als instructeur bij een rijschool in dienst kan treden.

De stage voorafgaand aan het behalen van een Brevet is onbetaald. De meeste rijscholen voorzien in een kleine onkostenvergoeding maar kunnen nog geen overeenkomst aanbieden gezien het brevet nog niet is behaald.

 


Een attest van rijgeschiktheid groep 2 kunnen voorleggen.

Artikel 12 - 1.4

voor de personen belast met het praktische rijonderricht, het medische onderzoek ondergaan hebben, dat bepaald wordt door artikel 43 van het koninklijk besluit van 23 maart 1998 betreffende het rijbewijs;

Het betreft een medische keuring voor iedereen die aan bezoldigd vervoer doet. Hieronder vallen onder meer taxichauffeurs, vrachtwagen bestuurders en dus ook rijinstructeurs. De keuring dient te gebeuren door een arbeidsgeneesheer en er zijn meerdere bedrijfsorganisaties waar men voor dergelijke keuring terecht kan.

Deze medische keuring is geldig voor 5 jaar en dient dus om de 5 jaar te worden herhaald.

 


Minstens 3 jaar houder zijn van het toepasselijke rijbewijs.

Artikel 12 - 1.5

gedurende ten minste drie jaar houder zijn van een rijbewijs dat is afgegeven door een lidstaat van de Europese Economische Ruimte, ten minste geldig voor het besturen van voertuigen van de categorie B of van een evenwaardige categorie. De personen die het praktisch onderricht verstrekken van de categorieën B+E, C1, C1+E, C, C+E, D1, D1+E, D en D+E moeten bovendien houder zijn van een rijbewijs dat is afgegeven door een lidstaat van de Europese Economische Ruimte, ten minste geldig voor de categorie waarvoor zij het onderricht verstrekken. De personen die het praktisch onderricht verstrekken voor het besturen van voertuigen van de categorieën AM, A1, A2 en A moeten enkel houder zijn van een rijbewijs dat is afgegeven door een lidstaat van de Europese Economische Ruimte, geldig voor het besturen van voertuigen van de categorie A of een evenwaardige categorie.

Houders Brevet 2 moeten dus 3 jaar een rijbewijs B bezitten bij de indiensttreding.

Voor Brevet 3 is in de tekst geen vrijstelling terug te vinden en dus moet een theorielesgever ook 3 jaar een rijbewijs B hebben.

Houders Brevet 4 hoeven enkel het rijbewijs A te hebben.

Houders Brevet 5 moeten over een rijbewijs beschikken geldig voor ieder voertuig waarmee ze les willen geven. Het is dus mogelijk dat een Brevet 5 houder alleen een rijbewijs C heeft. Hij mag dan geen onderricht geven voor C-E of D rijbewijzen. De houder Brevet 5 met rijbewijs C mag wel onderricht geven voor vakbekwaamheid zonder zelf vakbekwaamheid bij zijn eigen rijbewijs C te hebben.

 


Houder van getuigschrift welke toegang geeft tot niveaus A, B of C van de rijksbesturen.

Artikel 12 - 1.6

voor de houders van een brevet I of III, houder zijn van een diploma, getuigschrift of brevet dat toegang verleent tot de niveaus A, B of C van de Rijksbesturen, die bedoeld worden in bijlage 1 bij het koninklijk besluit van 2 oktober 1937 houdende statuut van het rijkspersoneel, of van een bekwaamheidsattest of een opleidingstitel dat toegang verleent tot de uitoefening van de functies van directeur van een rijschool of van theorie-instructeur op grond van artikel 15 van de wet van 12 februari 2008 tot instelling van een nieuw algemeen kader voor de erkenning van EG-beroepskwalificaties, of een beroepservaring van ten minste zes jaar als rijschoolinstructeur kunnen aantonen;

Indien je twijfelt of je diploma voldoet aan deze voorwaarde kan je dat altijd navragen bij het Ministerie van Mobiliteit via hun contactpagina.

 


Toestemming tot lesgeven bekomen vanuit het Ministerie voor Mobiliteit.

Artikel 12 - 2

De indiensttreding van een leidinggevend of onderwijzend personeelslid vindt plaats, nadat een directie- of instructietoelating door de Minister of zijn gemachtigde werd verleend [...]

Een aantal van de voorwaarden worden door de medewerkers van het ministerie gecontroleerd. Mogelijk wordt er gevraagd bepaalde documenten zelf aan te leveren. Als het ministerie vaststelt dat je aan de voorwaarden voldoet wordt toestemming tot lesgeven gegeven.

 


Geen functie bij een examencentrum, autokeuring noch tolk.

Artikel 13

Elke functie of betrekking in een erkend organisme voor technische controle van motorvoertuigen, die van tolk bij het theoretische examen inbegrepen, en de controlefuncties bedoeld in artikel 39 zijn onverenigbaar met elke functie of elke betrekking in een erkende rijschool.

Je kan een functie bij een rijschool, zelfs als losse medewerker, niet combineren met een functie bij de autokeuring of tolk tijdens de examens.

Artikel 39 bepaald dat de minister inspecteurs mag aanduiden die instaan voor de controle van de goede werking van de rijscholen. Ook die functie is onverenigbaar.

In het KB over het rijbewijs is ook bepaald dat examinatoren van examencentra geen functies mogen uitoefenen bij rijscholen. ( KB 23 Maart 1998 Artikel 26.3 )

 


Een getuigschrift van goed gedrag en zeden model 2 kunnen voorleggen.

Deze voorwaarde is niet bepaald via wetgeving maar een vereiste van het Ministerie van Mobiliteit. Er is kans dat je als rijinstructeur les geeft aan leerlingen van 17. Minderjarigen dus. Vandaar de vereiste naar een attest van goed gedrag en zeden model 2. De meeste mensen die professioneel met minderjarigen werken in allerlei functies moeten dit model kunnen voorleggen.

Dit attest kan je aanvragen bij de gemeente dienst burgerzaken. Vraag daarbij duidelijk om model 2.

Â