Rijinstructeur.info: Meerdere brevetten behalen

Interesse in meerdere brevetten ?

Het is mogelijk dat je van in het begin al interesse hebt in meerdere brevetten. Het is ook mogelijk dat je in 1 brevet interesse hebt met het idee om misschien later ooit op een dag nog een ander brevet te doen. Dan even nadenken over de volgorde waarin je de brevetten wil behalen want er spelen 2 zaken:

  • Wanneer je reeds een ander brevet bezit kan je de stage periode voor het volgend brevet met 33% inkorten.
  • Ben je in het bezit van brevet 3, theorielesgever, dan krijg je een vrijstelling voor het onderdeel verkeerstheorie.

Tactisch gezien is het dus interessant om eerst Brevet 3 te doen. Bij ieder volgend brevet moet je voor het schriftelijk en mondeling examen alleen het deel mechanica doen.

Brevet 2 behalen is dus de examens verkeerstheorie en mechanica doen en dan de stage en modelles. De stage is 300 uur zonder voorafgaande opleiding, 225 uur met voorafgaande erkende opleiding. Mocht je daarna besluiten een volgend brevet te doen moet je opnieuw examen doen voor zowel verkeerstheorie als de betreffende mechanica. Je krijgt dan wel 33% vermindering op de stage periode.

Doe je echter eerst Brevet 3 moet je examen doen voor verkeerstheorie, stage en modelles. De stage is 76 uur zonder voorafgaande opleiding, 57 uur met voorafgaande erkende opleiding. Daarna kan je Brevet 2 doen met een vrijstelling voor verkeerstheorie, dus alleen schriftelijk en mondeling examen mechanica, en vervolgens een stage en modelles. De stage is dan 200 uur zonder voorafgaande opleiding en 150 uur met voorafgaande erkende opleiding.

Besluit je later om eventueel ook Brevet 4 (motor) of Brevet 5 (vrachtwagen) te doen krijg je opnieuw vrijstelling voor verkeerstheorie en de 33% kortere stage periode.

De brevet examens worden slechts 4 maal per jaar ingericht, januari, maart, mei en september. Bij minimaal 6 inschrijvingen kunnen in november ook modellessen worden gedaan. Per examen kan je voor slechts 1 brevet deelnemen aan het schriftelijk en mondeling examen. Je kan wel voor een brevet schriftelijk en mondeling inschrijven en voor een andere brevet inschrijven voor de modelles.

Parallel 2 brevetten doen.

Je kan dus niet gelijktijdig de examens aanvangen voor meerdere brevetten. Het kan wel met het schriftelijk en mondeling examen na elkaar en dan de stage parallel in dezelfde periode en terug de modellessen na elkaar.