Rijinstructeur.info: Lesgever theorie, Brevet III, profiel

Profiel van een lesgever theorie.

Net als bij ieder ander beroep moet je voldoen aan een zeker profiel. Wie is een goede lesgever theorie ? Welke eigenschappen bezit een lesgever theorie ?

Bij het geven van theorielessen krijg je te maken met mensen met diverse achtergronden uit alle lagen van de maatschappij. Soms ook met een culturele achtergrond die niet Vlaams is. Het verkeersreglement is altijd hetzelfde maar de mensen aan wie je lesgeeft zijn iedere keer anders. Dat is waar je in eerste instantie moet kunnen mee omgaan.

Empathie. Een rijschoollesgever kan zich verplaatsen in de schoenen van zijn leerlingen. Zaken die voor ervaren bestuurders voor de hand liggen zijn voor veel leerlingen soms totaal nieuw.

Aanpassingsvermogen. Een rijschoollesgever kan zich aanpassen aan de vaardigheden, talenten en vooral behoeften van zijn leerlingen.

Tact. Een rijschoollesgever reageert gepast en beleeft op vragen en reacties, geeft opbouwende kritiek en blijft binnen de context van veiligheid en hoffelijkheid.

Zelfbeheersing. Een rijschoollesgever reageert gepast op vragen van leerlingen. Hij blijft objectief en laat zich niet meeslepen door de situatie.

Naast de omgang met de leerling moet je een professionele houding en werkethiek kunnen aannemen.

Verantwoordelijkheidsbesef. Niet alleen tegenover de leerlingen maar ook tegenover collega's en de maatschappij in het algemeen. Een rijschoollesgever heeft een voorbeeldfunctie.

Stressbestendigheid. Een rijschoollesgever houdt steeds het hoofd koel, net als lesgevers op scholen zorgt hij voor een gepaste sfeer en de nodige discipline tijdens de les.

Stiptheid. Een rijschoollesgever respecteert afspraken en is ook correct in het vervullen van administratieve taken, zoals het invullen van leskaarten, evaluaties...

Uithoudingsvermogen. Voor de klas staan is actief bezig zijn, constant. Een rijschoollesgever houdt het tempo erin en drijft met zijn energie de les voorwaarts.

Herken je jezelf in dit profiel dan is lesgever theorie misschien iets voor jou.